Om oss

Vad är Wermlands Nation?

Wermlands Nation i Linköping är en studentförening för dig som är intresserad av traditionellt nationsliv, dvs. olika sociala aktiviteter för alla studenter oavsett utbildning. Hos oss finns en samhörighet med de underbara landskapen Värmland och Dalsland. Ibland så kanske vi hejar på Färjestad, sjunger Värmlandsvisan, äter nävgröt eller pratar dialekt. Det får du ”stå ut med” om du inte har så stark anknytning till våra landskap :-)

Vi har utbyte med vännationer i Uppsala, Lund, Helsingfors, Oslo och Köpenhamn. Det är något vi är stolta över och som verkligen är både roligt och lärorikt. Genom oss har du chansen att få uppleva student- och nationslivet i andra nordiska universitetsstäder!

Wermlands Nation bildades 1985 och vi har alltså funnits i drygt 33 år i Linköpings studentliv!

– Läs mer om höstterminen 2018
– Läs mer om våra traditionella aktiviteter

Nu ser vi fram mot fler roliga år, gärna tillsammans med dig, så bli medlem nu (helt gratis) för att inte missa något!

Det enklaste sättet att följa oss är via Facebook, som är lite mer interaktivt än hemsidan. Vi har både en vanlig Facebook-sida som du gärna får Gilla, och en Facebook-grupp där man kan prata med oss och andra wermlänningar.


Mingel inför en sittning i vår förra lokal

Häng i baren i vår förra lokal

Wermlands lådbil Ylva under Owallyt på Valborg

Varför Wermlands Nation?

Wermlands4rutor
Bland det viktigaste som utmärker oss är att vi satsar på riktiga finsittningar med klassiska studenttraditioner. Exempelvis erbjuder vi alltid snaps till förrätten och sjunger snapsvisor. Genom våra kontakter med vännationer får vi regelbundet möjlighet att gå på baler, en tradition som tyvärr nästan helt försvunnit i Linköping. [Mer om våra traditionella evenemang]

Läget idag, 2018

Under hösten 2017 genomgick nationen ett stålbad, men under våren 2018 valdes en ny styrelse som ska gjuta nytt liv i nationen under höstterminen. Vi kommer dock att behöva hjälp med att hitta på och genomföra aktiviteter. Ni har faktiskt en jättechans att vara med och påverka och skapa nya traditioner! Läs mer om hur du kan hjälpa till. Naturligtvis kan du också vara med i nationen utan att engagera dig!

Vi har tyvärr inga aktiviteter i Norrköping, så om du bor eller studerar där får du resa till Linköping för att ha kul med oss.

Läs lite mer om vår historia här nedan och låt dig inspireras inför framtiden! Fotona är från några av våra stordåd. [Här finns fler fotoalbum]


Röda Arméns Gosskör gycklar på en sittning

Barpersonalen gör någonting viktigt

Mer om nationen och vår historia

Nationer finns vid många universitet i Norden och har ända sedan 1600-talet (jo, faktiskt) fungerat som en samlingsplats för studenter från olika landskap eller landsdelar. Linköpings universitet formades först under 1960- och 70-talet och sedan 1978 har det funnits nationer här. Nationslivet formligen exploderade under 1980-talet.

Wermlands Nation bildades den 28:e februari 1985 som den 15:e nationen i ordningen i Linköping. Under cirka 20 år var vi en av de mest aktiva nationerna, men runt 2005 minskade tyvärr intresset bland studenterna att engagera sig, något som drabbade även många andra studentföreningar. Efter några tunga år är vi tillbaka igen med en ny styrelse och ser fram emot många fler år i Linköpings studentliv!

Vårt geografiska upptagningsområde är Värmland och Dalsland, men alla studenter är välkomna som medlemmar. Nationerna i Linköping är helt ideella och får inga bidrag från kårerna eller universitetet. Tanken med nationen är att ge sina medlemmar en rikare studietid genom olika typer av arrangemang och möjligheter att engagera sig i studentikos verksamhet. Det som skiljer oss från sektionerna är att vi vänder oss till alla utbildningar och inte satsar på jättefester eller s.k. ”kravaller”.

Naturligtvis har det hos oss alltid funnits inslag av värmländsk kultur och ”stôlligheter”, som diktläsning på dialekt, nävgröt, värmländska sånger på sittningar, eller hyllningar till älg och varg. Som värmlänning är det skönt att hitta fränder när livet i förskingringen blir ”tôligt”.


Paellan är upplagd på en söndagsmiddag

Sittningen är i full gång

Mingel inför en bal på en vännation

Aktiviteter

Naturligtvis har fester och sittningar varit en viktig del av Wermlands verksamhet. Men stora opersonliga fylleslag har aldrig varit vår melodi, snarare lite mindre sittningar med annorlunda stil, upptåg och gyckel. En Wermlandsfest är alltid en riktig finsittning med snaps, toastmaster, mycket sång, punsch till kaffet, osv. Vi avslutar alltid med att sjunga Värmlandsvisan.

Största aktiviteten har alltid varit tredagarsfesten Älgjakten, som äger rum i oktober/november. Under Älgjakten äter vi nävgröt, tävlar i skogen, avnjuter finsittning och käkar söndagsbrunch. Vart femte år har vi också känt oss manade att fira Jubileum med lite extra fin fest.

Men minst lika typiskt för Wermlands har varit de mindre aktiviteterna. Vi har anordnat olika temakvällar, som våffelkväll eller spelkvällar, och olika slags provningar för vin, punsch eller choklad. När tillfälle har getts har vi besökt olika kulturarrangemang (teater, konsert, spex), gjort studiebesök och rundresor, eller hejat på Färjestad i Saab Arena. Vi har också haft återkommande arrangemang som tvårätters söndagsmiddagar eller klassiska pubkvällar.

Ett seriöst inslag hos Wermlands har varit våra kontakter med hembygden i Värmland och Dalsland. Vi var pionjärer med att arrangera arbetsmarknadsdagar, företagskvällar och missionering till gymnasieskolor. En klassiker är arbetsmarknadsdagen ”VARJ” (Värmlands Arbetskrafts Jakt) som anordnades under ett antal år.

Bredden på aktiviteterna har gjort att det alltid funnits något för alla smaker i Wermlands.
[Mer om alla våra aktiviteter]


I väntan på aktiviteter i skogen

Överblick över en sittning

Skinkan är uppskuren på julbordet

Vännationer

Wermlands har vännationer och kontaktnationer vid andra nordiska universitet för att utveckla samarbetet mellan studenterna i olika städer och bibehålla den nordiska studenttraditionen. Det är tradition att vännationerna besöker varandra på sina respektive större arrangemang (årsfest och dylikt). Detta kallas stipperesor och är väldigt roligt och givande för aktiva i nationen. Dessa resor är öppna för alla medlemmar, men vi brukar prioritera platserna till de som hjälper till i nationen eller som är beredda att engagera sig framöver (ett litet tips). [Mer om vännationerna]

Aktiva

Nationen har en styrelse som håller i all verksamhet. När nationen växer och verksamheten ökar ännu mer kommer vi att återinrätta ett festeri eller andra utskott för information, nationslokal, näringslivskontakter etc. Utskotten ger möjlighet för medlemmarna att engagera sig i nationen på en nivå som passar var och en, i mån av intresse och tid. [Kontakta de aktiva]